Procedura constatare amiabilă în caz de accident
– pași

Procedura de constatare amiabilă în caz de accident este una simplă și ușor de pus în practică. Aceasta este o manieră convenabilă prin care poți evalua pagubele mașinii, în cazul unui accident minor și poți obține fondurile necesare reparării mașinii.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Consultanță

Fiecare client este unic, iar nevoile lor variază. Prin urmare, abordăm fiecare proiect cu o viziune personalizată, asigurându-ne că oferim consultanță adaptată la situația specifică a fiecărui client.

Primele norme legislative privind procedura de constatare amiabilă în caz de accident au fost introduse în România în anul 2009. Odată cu introducerea acestora, a fost eliminată implicarea poliției rutiere în soluționarea obținerii despăgubirilor în caz de accident. În consecință, șoferii se pot adresa direct firmei de asigurări, pentru a constata pagubele și pentru a-și repara mașinile.

Condițiile în care se poate încheia o constatare amiabilă

Această măsură a fost instituită din dorința de a facilita procesul obținerii beneficiilor cuvenite fiecărui asigurat, însă există un set de condiții clare, în baza cărora se poate realiza, și anume:

 

 • accidentul să fi fost soldat numai cu pagube materiale;
 • în accident să NU fi fost implicate mai mult de două vehicule;
 • pagubele materiale nu se pot constata decât pentru cei doi conducători de vehicule, nu și pentru alte persoane;
 • cei doi șoferi trebuie să își exprime acordul prin completarea amiabilei și semnarea formularului de constatare amiabilă.

Documente (acte) constatare amiabilă electronică

Procedura de constatare amiabilă în caz de accident poate fi îndeplinită în baza unei serii de documente. Iată ce acte pentru constatarea amiabilă electronică / fizică sunt necesare:

 • cartea de identitate - copie;
 • certificatul de înmatriculare auto (talon) - copie;
 • permisul de conducere (copie);
 •  polița RCA sau CASCO (copie);
 • împuternicire în original, în cazul dosarelor de daună în care proprietarii sunt persoane juridice;
 • formularul de constatare amiabilă, completat în formă fizică sau online.

Formular înțelegere amiabilă online

Formularul de înțelegere amiabilă (în caz de accident) poate fi completat atât în format fizic (clasic / letric), cât și online. Acesta rămâne cel mai important document care nu poate lipsi din alcătuirea dosarului de daună.

Acest document tipizat are valoare juridică și conține două pagini auto-copiative, împărțite în trei coloane:

 •   Vehicul A 
 •  Împrejurări - detalii despre cum s-a întâmplat / produs accidentul;
 • Vehicul B.

Pași de urmat constatare amiabilă în caz de accident

Spațiile destinate vehiculelor (A și B) vor fi completate cu datele de identificare ale celor doi conducători auto, cât și cu informații referitoare la polița de asigurare.

În partea de jos a formularului există un chenar obligatoriu, în care trebuie să apară schița accidentului. Această secțiune poate fi completată de oricare dintre șoferi. La final, documentul va fi semnat de ambii șoferi implicați în accident.

Formularul de înțelegere amiabilă online nu înlocuiește varianta clasică, pe hârtie, ambele fiind acceptate în rândul asiguratorilor și al intermediarilor, conform prevederilor legale. În schimb, tranziția de la un formular la altul se face într-un mod simplu. Varianta digitalizată reproduce același model grafic, aceleași informații și are aceeași valoare juridică.

Indiferent de formatul său (online sau tipărit), formularul de înțelegere amiabilă se folosește în cazul unui accident rutier ușor.

Termen valabilitate constatare amiabilă (în caz de accident)

Completarea amiabilei trebuie făcută cât mai rapid și trebuie completată constatarea în cel mult 24 de ore de la producerea accidentului. Procedura RCA amiabilă ajută asiguratorul să constate pagubele și să întocmească dosarul de pagube, care va cuprinde defecțiunile constatate. În fișa de constatare vor fi trecute piesele avariate și care necesită înlocuire sau reparare. În cazul în care mecanicii din service observă și alte defecțiuni, se va întocmi un proces verbal de reconstatare, iar după avizarea acestuia, plata către service se va face în cel mult 10 zile.

Refuz constatare amiabilă

Există și situații în care procedura de constatare amiabilă nu poate fi îndeplinită. Situațiile de acest gen pot fi:

 • șoferii nu ajung la un consens;
 • unul dintre șoferi fuge de la locul accidentului.

 În cazul în care șoferii nu reușesc să se înțeleagă, amândoi vor trebui să se prezinte la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul. În cazul în care șoferii nu reușesc să ajungă la un consens, este recomandat să existe fotografii de la locul accidentului, imagini video surprinse de camera de bord sau martori care să poată fi contactați.

În momentul prezentării la secția de poliție, agenții de circulație vor încheia un proces verbal, vor stabili vinovatul și vor elibera autorizația de reparație. Șoferul vinovat va oferi o copie după asigurarea sa.

În situația în care șoferul vinovat de producerea accidentului fuge de la locul faptei, este nevoie ca păgubitul să-și noteze marca și numărul de înmatriculare al mașinii implicate, dacă este posibil, și apoi să se prezinte la secția de poliție pe raza căreia a avut loc accidentul.

Stai fără grijă! Preluăm noi dosarul de daună

Ai fost implicat într-un accident rutier, cu daune materiale? Nu-ți bate capul și nu pierde timp prețios. Daca ai deja achizitionate unul dintre pachetele noastre de asistență și contactează-ne! Transmite-ne detaliile legate de accident, iar membrii echipei noastre se vor ocupa de întocmirea dosarului de daună și intermedierea comunicării cu asiguratorul. 

FaraGrija.ro îți pune la dispoziție următoarele servicii: 

 • notificare daună;
 • consultanță daună;
 • evaluare daună;
 • vehicul la schimb;
 • asistență rutieră;
 • servicii juridice.

Pentru și mai multe detalii despre procedura de constatare amiabilă în caz de accident, contactează-ne... fără grijă!

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

Fii fără grijă! Ne ocupăm noi de despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA

FaraGrija.ro devine partenerul tău de încredere în cele mai tensionate momente! Contactează-ne și lasă-ne să preluăm noi toate demersurile legate de intermedierea procesului de comunicare cu asiguratorul și de daunele pe care le acoperă asigurarea RCA.

Asigurarea obligatorie auto și aspectele pe care le acoperă RCA nu trebuie să fie un stres suplimentar în viața ta! Indiferent că ești păgubitul sau vinovatul, membrii echipei noastre te pot ajuta să îți soluționezi problema rapid și fără bătăi de cap. 

În cât timp primesc banii de la asigurări?” nu mai este o întrebare al cărei răspuns să îl cauți cu disperare pe internet, la autorități etc. Ne ocupăm noi de toate detaliile și tu vei fi liniștit să beneficiezi de toate drepturile care ți se cuvin în baza contractului RCA.

Iată ce servicii îți punem la dispoziție, pentru a fi sigur că beneficiezi de toate despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA și că faci / primești plata pentru despăgubire RCA în mod corect:

 • notificare daună;
 • consultanță daună;
 • evaluare daună;
 • vehicul la schimb;
 • asistență rutieră;
 • servicii juridice.

O parte dintre serviciile enumerate mai sus pot fi accesate și pentru condiția de vinovat.

Cum funcționează programul FaraGrija.ro ?

Pachetele FaraGrija.ro se achiziționează anterior producerii unei daune, astfel încât să poți beneficia de serviciile necesare în cazul în care ai un accident auto. În caz de daună, contactezi echipa FaraGrija.ro telefonic sau prin email, urmând apoi să fii ghidat pas cu pas în vederea colectării tuturor documentelor și fotografiilor necesare. Ni le trimiți pe email sau whatsapp și gata, dauna va fi notificată de către noi, în locul tău, iar tu vei fi informat cu privire la numărul dosarului și stadiul acestuia, până la finalizarea procesului.

Peste 12.000 de clienți folosesc deja serviciile noastre.

Cumpără #fărăgrijă

și scapă de griji! #FaraGrija

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.