Ce înseamnă RCA?

Termenul „RCA” este unul bancar, ce definește un produs destinat conducătorilor de automobile. RCA este acronimul pentru „Răspundere Civilă Auto”. În consecință, răspunsul complet la întrebarea „Ce înseamnă RCA?” este: un tip de asigurare de răspundere civilă auto. Aceasta are rolul de a  proteja șoferii împotriva riscului de a plăti daune materiale sau pagube corporale altor persoane sau proprietăți în urma unui accident de mașină.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Consultanță

Fiecare client este unic, iar nevoile lor variază. Prin urmare, abordăm fiecare proiect cu o viziune personalizată, asigurându-ne că oferim consultanță adaptată la situația specifică a fiecărui client.

Totodată, un răspuns corect la întrebarea „Ce înseamnă RCA?” este și faptul că aceasta este o obligație legală pentru toți proprietarii de vehicule din România. Dacă îți dorești un răspuns mai complex la întrebarea „Ce înseamnă RCA?” și de ce trebuie să închei una, atunci trebuie să știi că, potrivit legii, fiecare șofer are obligativitatea să dețină o poliță RCA valabilă pentru autoturism sau pentru a putea circula cu acesta pe drumurile publice. Neîndeplinirea aceste obligații poate duce la amenzi și chiar la suspendarea dreptului de a conduce.

Ce este RCA auto și căror vehicule nu li se aplică?

Asigurarea RCA este obligatorie pentru orice tip de vehicul, cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat. Polița este necesară inclusiv pentru circulația remorcilor, pentru care există obligația legală de înmatriculare sau înregistrare.

Singurele vehicule care fac excepție sunt bicicletele, vehiculele cu tracțiune animală și vehiculele pe șine, mai puțin tramvaiele, care trebuie să aibă asigurare RCA.

Ce este polița RCA și cum funcționează?

Asigurarea RCA valabilă îți este utilă în cazul în care vei fi implicat într-un accident auto. În acest caz asigurarea ta va acoperi daunele materiale și tratamentele necesare pentru vindecarea terților răniți în accident. Aceasta înseamnă că nu va trebui să plătești din buzunar pentru reparații sau pentru despăgubirea victimelor.

RCA are un prag minim de despăgubire stabilit de lege. Acest prag reprezintă suma maximă pe care asigurarea ta o va acoperi în caz de daune. Dacă daunele depășesc acest prag, va trebui să acoperi diferența din buzunar. Pragul de despăgubire poate varia în funcție de tipul vehiculului și de circumstanțele în care a avut loc accidentul.

Ce este asigurarea RCA și cum poți încheia o astfel de poliță?

Primul pas pentru a reuși să închei o poliță RCA este alegerea unei companii de asigurări, care să-ți devină partener de încredere. Prima de asigurare pentru RCA este calculată în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta șoferului, tipul vehiculului și istoricul de conducere. Este important să furnizezi toate informațiile corecte și să fii sincer în legătură cu aceste detalii pentru a evita probleme ulterioare.

După ce ai ales compania de asigurări și ai calculat prima de asigurare, poți emite polița RCA. Asigurarea intră în vigoare imediat după emitere și te protejează în caz de accidente ulterioare.

Pentru o imagine cât mai clară despre ce este RCA auto, trebuie să știi că polița oferă o protecție financiară vitală în cazul unui accident. Fără asigurare RCA, ai putea fi nevoit să plătești sume semnificative pentru despăgubirea victimelor sau pentru reparații, ceea ce ar putea avea un impact devastator asupra bugetului tău.

Ce este RCA auto și care sunt riscurile acoperite?

Potrivit articolului 11 din Legea 132/2017, privind asigurarea RCA pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, sunt acoperite următoarele riscuri:

 • prejudiciile dovedite suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat;
 • vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
 • prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparații, dovedite cu acte sau expertiză;
 • costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului;
 • prejudicii ce reprezintă consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia, pe baza opțiunii persoanei juridice;
 • cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuieli aferente în cazul soluționării alternative a litigiului;
 • cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat.

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

Fii fără grijă! Ne ocupăm noi de despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA

FaraGrija.ro devine partenerul tău de încredere în cele mai tensionate momente! Contactează-ne și lasă-ne să preluăm noi toate demersurile legate de intermedierea procesului de comunicare cu asiguratorul și de daunele pe care le acoperă asigurarea RCA.

Asigurarea obligatorie auto și aspectele pe care le acoperă RCA nu trebuie să fie un stres suplimentar în viața ta! Indiferent că ești păgubitul sau vinovatul, membrii echipei noastre te pot ajuta să îți soluționezi problema rapid și fără bătăi de cap. 

În cât timp primesc banii de la asigurări?” nu mai este o întrebare al cărei răspuns să îl cauți cu disperare pe internet, la autorități etc. Ne ocupăm noi de toate detaliile și tu vei fi liniștit să beneficiezi de toate drepturile care ți se cuvin în baza contractului RCA.

Iată ce servicii îți punem la dispoziție, pentru a fi sigur că beneficiezi de toate despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA și că faci / primești plata pentru despăgubire RCA în mod corect:

 • notificare daună;
 • consultanță daună;
 • evaluare daună;
 • vehicul la schimb;
 • asistență rutieră;
 • servicii juridice.

O parte dintre serviciile enumerate mai sus pot fi accesate și pentru condiția de vinovat.

Cum funcționează programul FaraGrija.ro ?

Pachetele FaraGrija.ro se achiziționează anterior producerii unei daune, astfel încât să poți beneficia de serviciile necesare în cazul în care ai un accident auto. În caz de daună, contactezi echipa FaraGrija.ro telefonic sau prin email, urmând apoi să fii ghidat pas cu pas în vederea colectării tuturor documentelor și fotografiilor necesare. Ni le trimiți pe email sau whatsapp și gata, dauna va fi notificată de către noi, în locul tău, iar tu vei fi informat cu privire la numărul dosarului și stadiul acestuia, până la finalizarea procesului.

Peste 12.000 de clienți folosesc deja serviciile noastre.

Cumpără #fărăgrijă

și scapă de griji! #FaraGrija

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.