Ce este CASCO?

CASCO reprezintă un acronim format din doi termeni ce provin din limba engleză: victimă și coliziune (casualty, respectiv - collision). Asigurarea CASCO reprezintă o poliță facultativă care acoperă daunele suferite de autoturismul pe care îl deții / conduci, în urma unui accident, avariile provocate de fenomene naturale, cât și alte riscuri care se transformă rapid în cheltuieli, atunci când se petrec.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Consultanță

Fiecare client este unic, iar nevoile lor variază. Prin urmare, abordăm fiecare proiect cu o viziune personalizată, asigurându-ne că oferim consultanță adaptată la situația specifică a fiecărui client.

În cazul în care încă îți este neclar ce înseamnă CASCO, atunci trebuie să știi că această polița este necesară, chiar dacă nu este obligatorie și  chiar dacă ai asigurare RCA. Diferența dintre cele două tipuri de asigurări este majoră: CASCO este o asigurare facultativă, în timp ce polița RCA este obligatorie.

Pe de altă parte, dacă asigurarea RCA acoperă costurile daunelor produse mașinii pe care ai accidentat-o, CASCO acoperă daunele aduse propriului vehicul. Pe scurt, dacă asigurarea RCA despăgubește daunele produse terțelor persoane, atunci CASCO despăgubește asiguratul, indiferent cine este vinovat de producerea accidentului. 

O altă diferență majoră între cele două tipuri de asigurări o reprezintă obligativitatea. Dacă legea te obligă să închei polița RCA pentru a putea circula pe drumurile publice, nu același lucru este valabil și pentru asigurarea CASCO. În cazul în care ești implicat într-un accident rutier neacoperit de polița RCA și mașina îți este avariată, dacă nu ai asigurare CASCO, atunci vei suporta cheltuielile cu reparațiile autovehiculului din bugetul propriu.

Ce acoperă polița CASCO?

Asigurarea CASCO acoperă mai multe tipuri de riscuri care pot provoca stricăciuni mașinii tale, de la avarii cauzate de intemperii, la cele produse în parcare, cu autor necunoscut. Iată daunele generale acoperite de o poliță CASCO:

 • avarii produse de calamități naturale, incendiu, explozie;
 • stricăciuni provocate de ciocniri, loviri, izbiri, zgârieri, căderi de corpuri pe autovehicul, derapări, răsturnări;
 • furtul mașinii sau daunele provocate în urma unei tentative de furt;
 • vandalism, riscuri de răspundere civilă;
 • avarii cu autori necunoscuți în parcare, substanțe chimice.

Ce nu acoperă asigurarea CASCO?

Contractul semnat cu compania de asigurări în vederea încheierii poliței CASCO prevede câteva situații care duc la anularea dreptului de despăgubiri, precum:

 • circulația în afara drumurilor publice;
 • participarea la întreceri sau competiții auto;
 • sustragerea conducătorului auto de la recoltarea probelor biologice;
 • nerespectarea prevederilor legate de părăsirea locului accidentului;
 • mașina asigurată este condusă de o persoană care nu deține permis de conducere sau al cărui carnet a fost anulat / reținut;
 • furtul, dacă talonul sau al doilea set de chei se aflau în mașină;
 • intrarea în zone inundabile;
 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor interzise prin lege.

Ce acoperă asigurarea full CASCO

Acum, că îți este puțin mai clar ce înseamnă CASCO, trebuie să știi că există mai multe tipuri de astfel de asigurări, precum:

 • asigurare CASCO de bază – include o serie limită de riscuri de bază (cele provocate de calamități naturale, incendiu, explozie, furt și altele);
 • asigurare CASCO cu acoperire extinsă – aceasta oferă o acoperire completă, pentru o gamă variată de riscuri;

CASCO cu franșiză – acest tip de poliță presupune ca proprietarul să suporte o anumită sumă din cheltuielile de reparații, iar compania de asigurări, restul. Suma în cauză este prestabilită în două forme: valoare fixă sau procent din valoarea asigurată sau cea a daunei. CASCO cu franșiză este o modalitate prin care costul poliței poate fi redus, prin asumarea contribuției la plata cheltuielilor de reparații.

Ce înseamnă CASCO și ce acte sunt necesare pentru încheierea asigurării?

Asigurarea CASCO este un contract pe care îl închei cu o firmă de asigurări. În vederea semnării acestui document, va fi nevoie să prezinți următoarele documente:

 •   talonul de înmatriculare al mașinii sau cartea de identitate a vehiculului (CIV);
 •  cartea de identitate a proprietarului, pentru persoane fizice;
 •  certificat de înregistrare al firmei și acte de identitate proprietar pentru persoane juridice.

Ce este CASCO și cum se calculează?

Înainte de a încheia polița de asigurare, compania aleasă va efectua o inspecție de risc a mașinii, în urma căreia va determina suma la care se poate ajunge să îți fie înmânată, în situația în care mașina ta va avea nevoie de despăgubiri și reparații. În timpul acestei inspecții, o persoană calificată va evalua toate funcțiile mașinii tale și se va asigura că acestea sunt în stare perfectă. În procesul de evaluare vor fi inspectate:

 • motorul;
 •  caroseria;
 • documentele mașinii;
 •  airbag-urile;
 •  sistemul audio;
 • centurile de sigurantă;
 •  toate celelalte dotări suplimentare ale mașinii.

 

Orice avarie deja existentă pe mașină, la momentul încheierii poliței, este notată și nu va fi acoperită de asigurarea CASCO.

În cazul în care dorești să închei o asigurare CASCO pentru o mașină nouă, se va sări acest pas din procesul de încheiere a contractului de asigurare.

Prețul poliței CASCO variază, fiind direct proporțional cu valoare autovehiculului. În consecință, cu cât valoarea mașinii asigurate este mai mare, cu atât prețul poliței este mai ridicat.

Ce este CASCO și ce condiții trebuie să îndeplinească mașina pentru a putea fi asigurată?

Mașina pentru care îți dorești să închei poliță CASCO trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să aibă o vechime de maximum 10 ani;
 • polița este pretabilă oricărui autovehicul sau autoturism de teren;
 • uma maximă asigurată trebuie să nu depășească 50.000 de euro.

Ce este CASCO – documentele necesare pentru a deschide un dosar de daună

Înainte de a putea folosi asigurarea CASCO, va trebui să parcurgi procedura de avizare a daunei. Această procedură este specifică fiecărui asigurator și prezentată în contractul semnat la încheierea asigurării. 

Pentru a putea beneficia de drepturile oferite de polița CASCO va trebui să deschizi un dosar de daună pentru avarii produse mașinii. Pentru deschiderea acestui dosar de daună, vei avea nevoie de următoarele documente: 

 • actul de identitate al asiguratului (și al persoanei delegate);
 • permisul de conducere al șoferului;
 • certificatul de înmatriculare al autoturismului asigurat CASCO;
 • cartea de identitate a vehiculului asigurat (copie);
 • formularul de constatare amiabilă sau Procesul Verbal eliberat de Poliție, în original, în caz de accident;
 • declarația privind evenimentul (formular oferit de companiile de asigurări);
 • împuternicire pentru persoana care deschide dosarul de daună, dacă păgubitul este persoană juridică. Sau împuternicire notarială, dacă o altă persoană parcurge procesul, în numele păgubitului.

Pachetele fărăgrijă.ro te ajută în situații limită… chiar și fără CASCO

Prea multe informații și hârțogărie? Achiziționează unul din pachetele noastre și stai fără grijă! Echipa noastră te va ajuta să îndeplinești toate formalitățile necesare în cazul unui accident auto, astfel încât să fii sigur că toate drepturile de asigurat îți sunt respectate. 

Membrii echipei faragrija.ro îți oferă servicii de consultanță și se ocupă de intermedierea relației cu asiguratorii, momentan doar pentru accidente acoperite de polița  RCA, în curând și accidente cu mașini asigurate CASCO. Un accident este o problemă suficient de mare, așa că nu-ți mai pierde timpul și nu-ți mai bate capul cu restul. Ne ocupăm noi! Achiziționează unul dintre pachetele de mai jos și mergi la drum liniștit.

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

Cum funcționează programul FaraGrija.ro ?

Pachetele FaraGrija.ro se achiziționează anterior producerii unei daune, astfel încât să poți beneficia de serviciile necesare în cazul în care ai un accident auto. În caz de daună, contactezi echipa FaraGrija.ro telefonic sau prin email, urmând apoi să fii ghidat pas cu pas în vederea colectării tuturor documentelor și fotografiilor necesare. Ni le trimiți pe email sau whatsapp și gata, dauna va fi notificată de către noi, în locul tău, iar tu vei fi informat cu privire la numărul dosarului și stadiul acestuia, până la finalizarea procesului.

Peste 12.000 de clienți folosesc deja serviciile noastre.

Cumpără #fărăgrijă

și scapă de griji! #FaraGrija

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.