Procedura recuperare permis suspendat (30 / 60 / 90 / 120 de zile)

În țara noastră, suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice este legiferat în cadrul Art. 29 din HG 1391 / 2006. Legea prevede 4 perioade distincte pentru care se poate suspenda permisul de conducere, în funcție de abaterea săvârșită, cât și în alte situații menționate în textul de lege.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Consultanță

Fiecare client este unic, iar nevoile lor variază. Prin urmare, abordăm fiecare proiect cu o viziune personalizată, asigurându-ne că oferim consultanță adaptată la situația specifică a fiecărui client.

Procedura de suspendare a permisului de conducere se poate aplica pentru 30 de zile, 60 de zile, 90, respectiv 120 de zile. De asemenea, suspendarea permisului de conducere se poate face și pe perioada judecării unui dosar penal sau ca urmare a unei decizii judecătorești.

Permisul de conducere se suspendă pentru 30 de zile în cazul unor contravenții precum:

 • depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului;
 • neacordarea priorității pietonilor care se află pe sensul de deplasare a șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
 •  neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept;
 •  nerespectarea ordinelor polițistului rutier;
 • folosirea sau ținerea în mână a telefonului sau a altor dispozitive mobile, fără handsfree;
 • acumularea a 15 puncte de penalizare dacă, în decursul a 24 de ore, titularul permisului de conducere nu se prezintă la poliție, după producerea unui accident soldat cu pagube materiale.

Permisul de conducere se suspendă pentru 60 de zile pentru:

 • neacordarea priorității, depășirea neregulamentară sau trecerea pe roșu, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public;
 • depășirea neregulamentară;
 • nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
 • circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a depășirii.

Permisul de conducere se suspendă pentru 90 de zile în cazul săvârșirii unor contravenții, precum:

 • conducerea sub influența alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune;
 • conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;
 • depășirea limitei de viteză cu 50 km / h;
 • neoprirea la calea ferată când barierele sunt coborâte sau când luminile roșii sau semnalul sonor se află în funcțiune;
 • folosirea în mod nejustificat a benzii de urgență;
 • dacă fapta conducătorului a fost urmarită ca infracțiune sau, în cazul accidentului cu victime, daca instanța a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicarii pedepsei, iar fapta se încadreaza in cazurile de suspendare a permisului.

Dreptul de a conduce poate fi suspendat pentru 120 zile pentru:

 •  întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens;
 •  nerespectarea regulilor la traversarea cu calea ferată;
 • depășirea cu peste 70 km / h a limitei legale de viteză.

Procedura de recuperare a permisului (suspendat) de conducere (30, 60, 90 sau 120 de zile) nu implică retestarea aptitudinilor de șofat. În anumite situații, permisul poate fi suspendat și pentru o perioadă de 180 de zile. În concluzie, nu este nevoie să reiei examenul auto, ci doar să parcurgi un examen teoretic în primele 20 de zile de la data la care a intrat în vigoare suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice și nu de la reținerea efectivă a permisului. Potrivit legii, titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susţine, la cerere, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Examenul de redobândire a permisului poate fi susținut de mai multe ori, până la promovare, în termenul a 30 de zile de la reținerea acestuia. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) acordă șansa susținerii examenului de nenumărate ori doar șoferilor care dețin permis de conducere de cel puțin un an și care nu au beneficiat de această procedură în ultimii 3 ani.

Acte necesare recuperare permis suspendat (30 / 60 / 90 / 120 de zile)

În urma susținerii și promovării examenului de recuperare a permisului suspendat va trebui să pregătești următoarele documente:

 

·       copie pentru dovada de conducere față / verso;

·       cartea de identitate în original și copie;

·       copie după procesul verbal;

·       dovada pentru plata amenzii primite;

·       completarea unei cereri în care se solicită reducerea perioadei de suspendare.

Recuperare permis suspendat dosar penal

Recuperarea permisului suspendat ca urmare a întocmirii unui dosar se poate solicita Poliției Rutiere numai după ce se obține clasarea cauzei sau achitarea în instanță.

Articolul 97 Codul Rutier, adică OUG 195 / 2002 cu privire la circulația pe drumurile publice, prevede că:

(1) În cazurile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, polițistul rutier dispune următoarele măsuri tehnico-administrative:

 

 • reținerea permisului de conducere și / sau a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestora;
 • retragerea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau înregistrare ori a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;
 • anularea permisului de conducere;
 • ridicarea vehiculelor staționate regulamentar.

 

Procedura de recuperare a permisului de conducere prevede formularea unei contestații la procesul verbal de contravenție. De asemenea, va trebui să soliciți și emiterea de la instanța de judecată a unui certificat de grefă, iar în baza acestuia și până la finalizarea procesului de contestație a procesului verbal, vei putea obține permisul înapoi și pe baza lui vei putea să îți exerciți dreptul de a conduce pe drumurile publice.

 

O cerere de restituire permis după ce faci plângere contravențională se adresează direct serviciului rutier care ți-a ridicat permisul de conducere.

 

Atenție!!! Dacă deții un permis de conducere dobândit în afara României și ți s-a suspendat dreptul de a conduce în România, trebuie să demarezi urgent o acțiune în instanță (plângere contravențională), în termen de 15 zile. În caz contrar, după depășirea celor 15 zile, permisul pleacă pe calea misiunii diplomatice către țara care l-a emis.

 

Permisul de conducere se anulează în cazul în care intervine o hotărâre de condamnare pentru infracțiunea de:

 

 • ucidere din culpă pe drumurile publice;
 • refuz prelevare probe biologice;
 • conducerea sub influența băuturilor sau substanțelor interzise și orice altă infracțiune în legătură directă cu regimul circulației.

 

Același lucru se întâmplă și în cazul în care ai primit interdicția de a mai conduce, cu titlu de pedeapsă complementară.

 În cazul în care ai dobândit permisul în timpul cercetării penale, acesta urmează să fie anulat!

Recuperare permis suspendat dosar penal. După cât timp e posibilă?

Recuperarea permisului suspendat ca urmare a condamnării cu pedeapsa cu închisoarea se poate realiza după refacerea formelor de școlarizare și obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:

 •  au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
 •  a trecut un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei;
 • a intervenit amnistia;
 •  interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, prevăzută la art. 66 alin (1) lit (i) din Codul Penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
 •  a intervenit reabilitarea.

De unde se recuperează permisul suspendat?

Dacă perioada de pedeapsă s-a încheiat și îți dorești să afli de unde se recuperează permisul suspendat, atunci trebuie să știi că locul din care îți poți lua carnetul de șofer este sediul Poliției Rutiere.

După ce a expirat termenul de suspendare a permisului, tot ce trebuie să faci este să mergi la Ghișeul Restituiri Permise de Conducere cu buletinul și dovada înlocuitoare de reținere a permisului auto și îți va fi înmânat carnetul de conducere.

Atenție!!! Orice abatere viitoare va aduce sancțiuni și mai grave. De exemplu, dacă acumulezi 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni, vei rămâne fără permis pentru timp de 60 de zile.

Recuperare carnet conducere suspendat... fără grijă!

Suspendarea permisului de conducere este cea mai de temut pedeapsă pentru orice șofer. Dacă, din păcate, ai ajuns în această situație, nu dispera! Apelează cu încredere la FaraGrija.ro. Membrii echipei noastre se vor ocupa îndeaproape de toate demersurile necesare, astfel încât să fii sigur că îți vei putea recupera carnetul de conducere în cel mai scurt timp posibil.

 

Eliberează-te de grija drumurilor de la un ghișeu la altul. Sună-ne și membrii echipei noastre te vor îndruma pas cu pas, până ce vei reuși să ne oferi toate documentele de care avem nevoie pentru a te ajuta în procesul de recuperare permis suspendat (30 / 60 / 90 / 120 de zile). De asemenea, te putem ajuta și cu depunerea plângerii contravenționale și a documentației necesare pentru recuperarea carnetului de conducere suspendat.

 

Pentru și mai multe detalii despre procedura de recuperare permis suspendat (30 / 60 / 90 / 120 de zile / dosar penal) și ce presupune aceasta, contactează-ne... fără grijă!

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

Fii fără grijă! Ne ocupăm noi de despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA

FaraGrija.ro devine partenerul tău de încredere în cele mai tensionate momente! Contactează-ne și lasă-ne să preluăm noi toate demersurile legate de intermedierea procesului de comunicare cu asiguratorul și de daunele pe care le acoperă asigurarea RCA.

Asigurarea obligatorie auto și aspectele pe care le acoperă RCA nu trebuie să fie un stres suplimentar în viața ta! Indiferent că ești păgubitul sau vinovatul, membrii echipei noastre te pot ajuta să îți soluționezi problema rapid și fără bătăi de cap. 

În cât timp primesc banii de la asigurări?” nu mai este o întrebare al cărei răspuns să îl cauți cu disperare pe internet, la autorități etc. Ne ocupăm noi de toate detaliile și tu vei fi liniștit să beneficiezi de toate drepturile care ți se cuvin în baza contractului RCA.

Iată ce servicii îți punem la dispoziție, pentru a fi sigur că beneficiezi de toate despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA și că faci / primești plata pentru despăgubire RCA în mod corect:

 • notificare daună;
 • consultanță daună;
 • evaluare daună;
 • vehicul la schimb;
 • asistență rutieră;
 • servicii juridice.

O parte dintre serviciile enumerate mai sus pot fi accesate și pentru condiția de vinovat.

Cum funcționează programul FaraGrija.ro ?

Pachetele FaraGrija.ro se achiziționează anterior producerii unei daune, astfel încât să poți beneficia de serviciile necesare în cazul în care ai un accident auto. În caz de daună, contactezi echipa FaraGrija.ro telefonic sau prin email, urmând apoi să fii ghidat pas cu pas în vederea colectării tuturor documentelor și fotografiilor necesare. Ni le trimiți pe email sau whatsapp și gata, dauna va fi notificată de către noi, în locul tău, iar tu vei fi informat cu privire la numărul dosarului și stadiul acestuia, până la finalizarea procesului.

Peste 12.000 de clienți folosesc deja serviciile noastre.

Cumpără #fărăgrijă

și scapă de griji! #FaraGrija

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.