Procedura de suspendare a permisului de conducere se poate aplica pentru 30 de zile, 60 de zile, 90, respectiv 120 de zile. De asemenea, suspendarea permisului de conducere se poate face și pe perioada judecării unui dosar penal sau ca urmare a unei decizii judecătorești.
Procedura de recuperare a permisului (suspendat) de conducere (30, 60, 90 sau 120 de zile) nu implică retestarea aptitudinilor de șofat. În anumite situații, permisul poate fi suspendat și pentru o perioadă de 180 de zile. În concluzie, nu este nevoie să reiei examenul auto, ci doar să parcurgi un examen teoretic în primele 20 de zile de la data la care a intrat în vigoare suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice și nu de la reținerea efectivă a permisului. Potrivit legii, titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susţine, la cerere, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Examenul de redobândire a permisului poate fi susținut de mai multe ori, până la promovare, în termenul a 30 de zile de la reținerea acestuia. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) acordă șansa susținerii examenului de nenumărate ori doar șoferilor care dețin permis de conducere de cel puțin un an și care nu au beneficiat de această procedură în ultimii 3 ani.
În urma susținerii și promovării examenului de recuperare a permisului suspendat va trebui să pregătești următoarele documente:
· copie pentru dovada de conducere față / verso;
· cartea de identitate în original și copie;
· copie după procesul verbal;
· dovada pentru plata amenzii primite;
· completarea unei cereri în care se solicită reducerea perioadei de suspendare.
Recuperarea permisului suspendat ca urmare a întocmirii unui dosar se poate solicita Poliției Rutiere numai după ce se obține clasarea cauzei sau achitarea în instanță.
Articolul 97 Codul Rutier, adică OUG 195 / 2002 cu privire la circulația pe drumurile publice, prevede că:
(1) În cazurile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, polițistul rutier dispune următoarele măsuri tehnico-administrative:
Procedura de recuperare a permisului de conducere prevede formularea unei contestații la procesul verbal de contravenție. De asemenea, va trebui să soliciți și emiterea de la instanța de judecată a unui certificat de grefă, iar în baza acestuia și până la finalizarea procesului de contestație a procesului verbal, vei putea obține permisul înapoi și pe baza lui vei putea să îți exerciți dreptul de a conduce pe drumurile publice.
O cerere de restituire permis după ce faci plângere contravențională se adresează direct serviciului rutier care ți-a ridicat permisul de conducere.
Atenție!!! Dacă deții un permis de conducere dobândit în afara României și ți s-a suspendat dreptul de a conduce în România, trebuie să demarezi urgent o acțiune în instanță (plângere contravențională), în termen de 15 zile. În caz contrar, după depășirea celor 15 zile, permisul pleacă pe calea misiunii diplomatice către țara care l-a emis.
Permisul de conducere se anulează în cazul în care intervine o hotărâre de condamnare pentru infracțiunea de:
Același lucru se întâmplă și în cazul în care ai primit interdicția de a mai conduce, cu titlu de pedeapsă complementară.
În cazul în care ai dobândit permisul în timpul cercetării penale, acesta urmează să fie anulat!
Recuperarea permisului suspendat ca urmare a condamnării cu pedeapsa cu închisoarea se poate realiza după refacerea formelor de școlarizare și obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
Dacă perioada de pedeapsă s-a încheiat și îți dorești să afli de unde se recuperează permisul suspendat, atunci trebuie să știi că locul din care îți poți lua carnetul de șofer este sediul Poliției Rutiere.
După ce a expirat termenul de suspendare a permisului, tot ce trebuie să faci este să mergi la Ghișeul Restituiri Permise de Conducere cu buletinul și dovada înlocuitoare de reținere a permisului auto și îți va fi înmânat carnetul de conducere.
Atenție!!! Orice abatere viitoare va aduce sancțiuni și mai grave. De exemplu, dacă acumulezi 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni, vei rămâne fără permis pentru timp de 60 de zile.
Suspendarea permisului de conducere este cea mai de temut pedeapsă pentru orice șofer. Dacă, din păcate, ai ajuns în această situație, nu dispera! Apelează cu încredere la FaraGrija.ro. Membrii echipei noastre se vor ocupa îndeaproape de toate demersurile necesare, astfel încât să fii sigur că îți vei putea recupera carnetul de conducere în cel mai scurt timp posibil.
Eliberează-te de grija drumurilor de la un ghișeu la altul. Sună-ne și membrii echipei noastre te vor îndruma pas cu pas, până ce vei reuși să ne oferi toate documentele de care avem nevoie pentru a te ajuta în procesul de recuperare permis suspendat (30 / 60 / 90 / 120 de zile). De asemenea, te putem ajuta și cu depunerea plângerii contravenționale și a documentației necesare pentru recuperarea carnetului de conducere suspendat.
Pentru și mai multe detalii despre procedura de recuperare permis suspendat (30 / 60 / 90 / 120 de zile / dosar penal) și ce presupune aceasta, contactează-ne... fără grijă!
clienți
clienți
clienți
clienți
Peste 12.000 de clienți folosesc deja serviciile noastre.
Cumpără #fărăgrijăși scapă de griji! #FaraGrija
Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.
Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.