Amendă lipsă RCA / asigurare

Asigurarea de răspundere civilă (RCA) este obligatorie pentru fiecare posesor de autoturism. În cazul în care ești oprit de poliție și nu ai RCA valabil, riști o amendă. Suma pe care va trebui să o plătești pentru încălcarea legii privind regulile de circulație va fi una semnificativă.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Consultanță

Fiecare client este unic, iar nevoile lor variază. Prin urmare, abordăm fiecare proiect cu o viziune personalizată, asigurându-ne că oferim consultanță adaptată la situația specifică a fiecărui client.

Conform prevederilor art. 6, alin. (7) din Legea nr. 132 / 2017, asiguratul are obligația ca, pe toată perioada suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligații este asimilată cu încălcarea obligației de asigurare și neîndeplinirea obligației de a depune plăcuțele de înmatriculare. Încălcarea acestei prevederi se va sancționa contravențional conform art. 37 alin. (9).

Ce se întâmplă dacă circuli / mergi fără asigurare?

Te întrebi ce se întâmplă dacă circuli / mergi fără asigurare RCA? Exact cum spuneam și mai sus, legea prevede ca fiecare posesor al unui vehicul să aibă încheiată asigurare RCA pentru autoturismul deținut. Lipsa RCA poate fi constată oricând, chiar și în timpul unui control de rutină al reprezentanților legii, chiar dacă nu ai încălcat vreo regulă de circulație și fără să fi fost implicat într-un accident rutier.

În timpul unui control de rutină, polițiștii rutieri pot solicita dovada încheierii poliței RCA. Un alt detaliu căruia aceștia îi acordă o atenție sporită este valabilitatea poliței.

Amendă pentru RCA / asigurare expirată

Nu este suficient să ai încheiată o asigurare de răspundere civilă. Polița RCA trebuie să fie și validă. În caz contrar, amenda pentru lipsă RCA / asigurare expirată va fi una semnificativă. Sancțiunile contravenționale prevăzute de lege sunt:

  • amendă pentru RCA / asigurare expirată conform articolului 37, alin. 9 din Legea 132 / 2017 privind asigurările auto;
  • reținerea talonului auto;
  • reținerea plăcuțelor de înmatriculare;
  • radierea din circulație a mașinii dacă nu se face dovada plății RCA în decurs a 30 de zile de la data în care s-a constatat lipsa acesteia.

În cazul în care de la data la care polița RCA a expirat au trecut mai mult de trei luni, atunci te poți găsi inclusiv în situația de a-ți fi suspendată posibilitatea de înmatriculare a autovehiculului.

 Mașinile care nu au o asigurare RCA încheiată și sunt parcate pe domeniul public pot fi chiar confiscate de Poliție, fiind considerate bunuri abandonate.

Ce se întâmplă dacă nu ai asigurarea auto la tine?

Cu toate că poate părea greu de crezut, încă mai există foarte multe autoturisme care circulă pe străzile din țară fără să aibă o poliță RCA. Unele dintre acestea au numere străine și le-a expirat asigurarea, altele sunt înscrise în circulație în România, însă proprietarii refuză să le încheie asigurare din diverse motive.

În cazul în care se constată lipsa RCA, polițistul rutier va elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Certificatul de înmatriculare va fi restituit în momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

Pe de altă, dacă ai încheiată o poliță RCA validă pentru autoturismul pe care îl deții, dar nu o ai la tine, nu trebuie să te sperii. În prezent, existența și valabilitatea asigurării obligatorii poate fi verificată și online. Astfel că, dacă ești oprit de polițiștii rutieri și întrebat de asigurarea auto, dar nu o ai la tine, le poți oferi datele ca să verifice valabilitatea online. În plus, dacă o ai și în format electronic și o poți prezenta în această variantă.

Accident fără RCA

Cine acordă despăgubirea în caz de accident fără RCA?” este una dintre cele mai frecvente întrebări. Trebuie să știi că victima unui accident rutier va fi despăgubită chiar și în situația în care vinovatul nu are o asigurare RCA sau asigurarea sa  este expirată.

Articolul 33 din Legea 132 / 2017 stabilește atribuțiile Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), iar una dintre acestea este să acorde despăgubiri în situația în care vehiculul vinovat este implicat într-un accident fără RCA valabil.

În cazul în care ești victima unui accident fără RCA valabil trebuie să contactezi Poliția pentru a întocmi un Proces Verbal de constatare a evenimentului rutier. Completarea constatării amiabile nu este de ajutor în această situație. Apoi, daca ai contractat un pachet de servicii #FaraGrija, ne poți contacta și echipa noastra va prelua toate demersurile pentru a facilita rezolvarea cazului. Vom intermedia procesul de comunicare cu B.A.A.R. în vederea deschiderii unui dosar de daună pentru evenimentul în care ai fost implicat. 

Dacă ești în posesia unuia dintre pachetele noastre de servicii, ne poți contacta și membrii echipei noastre îți vor oferi siguranța că îți vor fi respectate toate drepturile și oferite toate beneficiile în calitate de asigurat.

Pentru și mai multe detalii despre amenda lipsă RCA / asigurare auto expirată și ce se întâmplă dacă nu ai asigurarea auto la tine, contactează-ne... fără grijă!

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

Fii fără grijă! Ne ocupăm noi de despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA

FaraGrija.ro devine partenerul tău de încredere în cele mai tensionate momente! Contactează-ne și lasă-ne să preluăm noi toate demersurile legate de intermedierea procesului de comunicare cu asiguratorul și de daunele pe care le acoperă asigurarea RCA.

Asigurarea obligatorie auto și aspectele pe care le acoperă RCA nu trebuie să fie un stres suplimentar în viața ta! Indiferent că ești păgubitul sau vinovatul, membrii echipei noastre te pot ajuta să îți soluționezi problema rapid și fără bătăi de cap. 

În cât timp primesc banii de la asigurări?” nu mai este o întrebare al cărei răspuns să îl cauți cu disperare pe internet, la autorități etc. Ne ocupăm noi de toate detaliile și tu vei fi liniștit să beneficiezi de toate drepturile care ți se cuvin în baza contractului RCA.

Iată ce servicii îți punem la dispoziție, pentru a fi sigur că beneficiezi de toate despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA și că faci / primești plata pentru despăgubire RCA în mod corect:

  • notificare daună;
  • consultanță daună;
  • evaluare daună;
  • vehicul la schimb;
  • asistență rutieră;
  • servicii juridice.

O parte dintre serviciile enumerate mai sus pot fi accesate și pentru condiția de vinovat.

Cum funcționează programul FaraGrija.ro ?

Pachetele FaraGrija.ro se achiziționează anterior producerii unei daune, astfel încât să poți beneficia de serviciile necesare în cazul în care ai un accident auto. În caz de daună, contactezi echipa FaraGrija.ro telefonic sau prin email, urmând apoi să fii ghidat pas cu pas în vederea colectării tuturor documentelor și fotografiilor necesare. Ni le trimiți pe email sau whatsapp și gata, dauna va fi notificată de către noi, în locul tău, iar tu vei fi informat cu privire la numărul dosarului și stadiul acestuia, până la finalizarea procesului.

Peste 12.000 de clienti folosesc deja serviciile noastre.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.