Calcul tarife referință RCA 2024

Tariful de referință RCA (2024) este definit de art. 2, punctul 24 din Legea nr. 132 / 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie cu modificările și completările ulterioare, ca „prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA”.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Consultanță

Fiecare client este unic, iar nevoile lor variază. Prin urmare, abordăm fiecare proiect cu o viziune personalizată, asigurându-ne că oferim consultanță adaptată la situația specifică a fiecărui client.

Calculul tarifelor de referință RCA (2024) se face semestrial de către o companie independentă, potrivit prevederilor legale. Prețul de referință RCA este calculat în funcție de:

·       categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.);

·       tipul asiguratului (persoană juridică, persoană fizică);

·       vârsta asiguraților, în cazul în care aceștia sunt persoane fizice;

·       caracteristicile tehnice ale vehiculului (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

 Tarifele de referință RCA (2024) nu reflectă prețurile efective la care este vândută asigurarea și nici nu influențează automat costul viitor. Acestea sunt, de fapt, doar un indicator calculat în funcție de daunalitate.

De asemenea, cele mai bune prețuri de vânzare au fost întotdeauna sub tarifele de referință RCA, în ciuda scumpirii semnificative a polițelor, înregistrată în ultima perioadă.

 Calculul tarifelor de referință RCA nu se face în baza unor date anuale sau în baza datelor din momentul apariției raportului, ci în baza informațiilor strânse pe o perioadă de 5 ani.

 Tariful de referință RCA (prima brută de referință) este rezultatul unor calcule actuariale foarte complicate, dificil de înțeles de „nespecialiști”. Cu toate acestea, tot ce trebuie să reții este că prețul de referință RCA pornește de la prima de risc – indicator ce reflectă câți bani ar trebui să încaseze firmele de asigurare pentru a putea acoperi strict obligațiile cu plata daunelor materiale (repararea mașinilor avariate). Tariful de referință RCA este calculat ca produs între dauna medie și frecvența daunei, adică între suma medie plătită pentru o reparație și procentul de mașini asigurate RCA care fac cel puțin un accident în perioada supusă analizei.

 În consecință, cu cât mai multe accidente se întâmplă pe un anumit segment, cu atât mai mare va fi prețul plătit pentru o asigurare RCA. De exemplu, o poliță de asigurare RCA pentru tinerii sub 30 de ani (considerați ca având un factor de risc mare) care conduc mașini cu capacitate cilindrică mare va fi mai scumpă decât o asigurare pentru segmentul de vârstă de peste 60+ care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mică.

 Prima de risc reprezintă aproximativ 31 - 32% din prima brută de referință (tariful de referință RCA). Restul de 69 - 68% este reprezentat de alți factori, precum:

·   cheltuielile asiguratorilor (25% din prima brută de referință);

·   marja de profit a asiguratorului (stabilită la 5% din prima tarifului de referință RCA);

·   factorul bonus malus. Acesta este calculat astfel încât tariful de referință să reflecte și reducerile de până la 50% de la tariful de bază obținute de șoferii fără daune la activ, cât și penalizările de până la 180 aplicate șoferilor cu daune.

Tarif de referință (2024) RCA vs. prețul din piață al poliței

Prețul real al asigurării de răspundere civilă auto și tariful de referință sunt două elemente distincte, fără multe legături. Eliminarea acestei legături se va reflecta în majorarea tarifului de referință și va fi resimțită direct de cei care sunt puși în situația de a solicita alocarea prin BAAR către un asigurator, în baza procedurii asiguratului cu risc ridicat.

Alocarea prin BAAR către un asigurator presupune că orice client care primește din piață trei oferte mai mari decât referința +36% poate solicita repartizarea către un asigurator la acest din urmă preț. În categoria clienților cu risc ridicat sunt, în prezent, în proporție de 90%, firme de trasport.

Tariful maxim RCA

În momentul în care emit o ofertă de asigurare RCA, societățile de asigurare au obligația de a informa clienții cu privire la tariful de referință aplicabil. Tariful maxim RCA este influențat de coeficientul clasei bonus malus în care este încadrat asiguratul și de factorul N de corecție. Iată cum se face calculul tarifului maxim RCA:

·       Tarif maxim RCA = Tarif de referință x Coeficient Bonus – Malus x Factor N

 Pentru a pleca la drum fără grijă, achiziționează preventiv unul din pachetele noastre de servicii, iar în caz de daună îți suntem alături pe întreg procesul!

Pentru și mai multe detalii despre preț referință RCA, calcul tarif de referință RCA și alte informații, contactează-ne... fără grijă!

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

Fii fără grijă! Ne ocupăm noi de despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA

FaraGrija.ro devine partenerul tău de încredere în cele mai tensionate momente! Contactează-ne și lasă-ne să preluăm noi toate demersurile legate de intermedierea procesului de comunicare cu asiguratorul și de daunele pe care le acoperă asigurarea RCA.

Asigurarea obligatorie auto și aspectele pe care le acoperă RCA nu trebuie să fie un stres suplimentar în viața ta! Indiferent că ești păgubitul sau vinovatul, membrii echipei noastre te pot ajuta să îți soluționezi problema rapid și fără bătăi de cap. 

Echipa faragrija.ro este partenerul tău de drum lung, așa că achiziționează serviciile noastre și pune-te la adăpost! Suntem alături de tine și te ajutăm cu intermedierea relației cu asiguratorul. Scapă de probleme simplu și rapid! Fie că ai avut fost victima unui incident rutier, fie că tu l-ai cauzat, noi te îndrumăm pas cu pas în toate demersurile pentru a fi sigur că îți sunt respectate toate drepturile în calitate de asigurat și că beneficiezi de toate măsurile de protecție, în caz de vinovat.

Iată ce servicii îți punem la dispoziție, pentru a fi sigur că beneficiezi de toate despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA și că faci / primești plata pentru despăgubire RCA în mod corect:

  • notificare daună;
  • consultanță daună;
  • evaluare daună;
  • vehicul la schimb;
  • asistență rutieră;
  • servicii juridice.

O parte dintre serviciile enumerate mai sus pot fi accesate și pentru condiția de vinovat.

Cum funcționează programul FaraGrija.ro ?

Pachetele FaraGrija.ro se achiziționează anterior producerii unei daune, astfel încât să poți beneficia de serviciile necesare în cazul în care ai un accident auto. În caz de daună, contactezi echipa FaraGrija.ro telefonic sau prin email, urmând apoi să fii ghidat pas cu pas în vederea colectării tuturor documentelor și fotografiilor necesare. Ni le trimiți pe email sau whatsapp și gata, dauna va fi notificată de către noi, în locul tău, iar tu vei fi informat cu privire la numărul dosarului și stadiul acestuia, până la finalizarea procesului.

Peste 12.000 de clienți folosesc deja serviciile noastre.

Cumpără #fărăgrijă

și scapă de griji! #FaraGrija

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.