Ce înseamnă Categorii / Clasa Bonus Malus RCA

Bonus Malus (RCA) reprezintă un sistem în funcție de care îți este evaluat comportamentul în trafic și calitatea de șofer. Dacă încă ți-e neclar ce înseamnă Clasa Bonus Malus (RCA), mai simplu spus acesta este un criteriu care determină prețul asigurării RCA pe care urmează să o închei pentru mașina ta. Practic, dacă ai fost un șofer exemplar și nu ai avut niciun incident în trafic, atunci vei plăti cu 50% mai puțin decât valoarea poliței de asigurare RCA.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Consultanță

Fiecare client este unic, iar nevoile lor variază. Prin urmare, abordăm fiecare proiect cu o viziune personalizată, asigurându-ne că oferim consultanță adaptată la situația specifică a fiecărui client.

În caz contrar, dacă ai avut incidente în trafic și ai fost „spaima șoselelor”, atunci prețul poliței RCA se va dubla.Sistemul Bonus Malus este definit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și reglementat prin intermediul Legii 132 / 2017 și a Normei ASF nr. 20 / 2017. Înainte de sistemul Bonus Malus exista sistemul de clase. Comparativ cu vechiul sistem în care pentru cea mai buna clasă (B8) era aplicată o reducere de 32%, în prezent, cea mai bună categorie din Bonus Malus beneficiază de o reducere de 50%. De asemenea, pentru clasa M8, penalizarea era de 32%, în timp ce în prezent este de 80%.
Autoritatea care se ocupa cu înregistrarea, organizarea, păstrarea și administrarea bazei de date care cuprinde toate polițele RCA este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR). Potrivit definiției, răspunsul la întrebarea „Ce înseamnă Bonus Malus (RCA)?” este: „Sistemul Bonus Malus presupune că un conducător auto este inclus pe o scală de clase de bonificare sau de penalizare, proporționale cu activitatea din trafic.”Sistemul Bonus Malus face imposibilă oferirea unor prețuri extrem de mici la asigurările RCA persoanelor cu un istoric de accidente. În acest fel, sistemul protejează asiguratorul care își asumă un risc mai mare dacă vinde o asigurare RCA unei persoane cu un comportament neadecvat în trafic.

Câte categorii / clase Bonus Malus (RCA) sunt?

Sistemul Bonus Malus se bazează pe o idee simplă: recompensă pentru șoferii responsabili și penalizări financiare semnificative pentru cei care provoacă daune. Acest sistem este împărțit în două, așa cum îi spune și numele:

 • Bonus (B) – clasa de Bonus reprezintă clasa reducerilor prețului asigurării RCA;
 • Malus (M) – clasa Malus este cea care duce la creșterea prețului poliței RCA.

Sistemul Bonus Malus este împărțit în 8 clase / categorii, care sunt notate de la B1 la B8, și pe 8 clase de Malus. Acestea din urmă sunt notate de la M1 la M8. Șoferii pornesc întotdeauna de la B0 – care înseamnă o stare neutră. Notarea poate crește la B1 sau poate scădea la M2.

Clasificare categoriile / clasele Bonus (RCA):

 • Clasa B1 – 5% reducere;
 • Clasa B2 – 10% reducere;
 • Clasa B3 – 15% reducere;
 • Clasa B4 – 20% reducere;
 • Clasa B5 – 25% reducere;
 • Clasa B6 – 30% reducere;
 • Clasa B7 – 40% reducere;
 • Clasa B8 – 50% reducere.

Clasificare categoriile / clasele Malus (RCA) și sancțiunile care se aplică:

 • Clasa M1 – plus 10% la prețul poliței RCA;
 • Clasa M2 – prețul asigurării RCA crește cu 20%;
 • Clasa M3 – costul poliței se mărește cu 30%;
 • Clasa M4 – 40% creștere a costului asigurării RCA;
 • Clasa M5 – 50% în plus la costul de achiziție RCA;
 • Clasa M6 – 65% creștere a sumei plătite pentru polița RCA;
 • Clasa M7 – prețul poliței RCA se mărește cu 70%;
 • Clasa M8 – vei plăti cu 80% mai mult pentru RCA.

De ce e bine să ai Bonus maxim?

De ce e bine să ai Bonus maxim este mai mult decât evident: economie la buget, cât și siguranță în trafic. În plus, un scor maxim îți oferă mai multă flexibilitate în alegerea poliței RCA care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. În acest fel, poți opta pentru acoperiri suplimentare sau un plan mai ieftin, dacă iei în considerare faptul că vei beneficia de reduceri substanțiale.

De asemenea, un scor maxim poate avea un impact pozitiv și asupra altor aspecte din viața ta. Spre exemplu, daca dorești să soliciți un împrumut sau un leasing pentru vehicule, atunci scorul Bonus Malus va fi un indicator vizat de banca.

Când se pierde Bonus-ul?

Iată care sunt situațiile când se pierde Bonus-ul:

 • accidente în care ești vinovat și trebuie să plătești daune;
 • abateri grave de la regulile de circulație, precum depășirea limitelor de viteză semnificativ;
 • neplata primelor de asigurare.

Recuperare Clasa Bonus

Recuperarea claselor Bonus se poate face astfel:

 • prudență – asigură-te că ai un comportament prudent la volan și respecți regulile de circulație. Evită accidentele și încălcările grave ale legislației rutiere pentru a preveni pierderea punctelor Bonus;
 • plătește asigurarea obligatorie RCA la timp – neachitarea în timp util a poliței RCA poate avea drept consecință pierderea punctelor Bonus;
 • răbdare – cu toate că poate dura ceva timp, continuă să conduci responsabil și să menții o conduită bună în trafic. Treptat, punctele se vor acumula.

Calcul puncte Bonus Malus

Clasa Bonus Malus se atribuie automat în momentul în care închei o asigurare RCA. Aceasta se stabilește raportat la istoricul de daunalitate. Pentru persoanele fizice, acest istoric se calculează doar în baza CNP-ului. În schimb, pentru persoanele juridice, istoricul este calculat pe baza seriei de sașiu și a CUI-ului.

Clasa de Bonus se calculează pe perioada anului calendaristic în care se încheie polița de asigurare auto obligatorie, indiferent de perioada asigurată. În cazul în care în acest timp nu înregistrezi daune, vei beneficia de un Bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare.

Câte puncte se scad la fiecare daună?

Fiecare incident soldat cu daune conduce la scăderea a doua clase Malus. În cazul în care ai M4 pe RCA, la prima reînnoire pe 12 luni, vei urca la M3.

Transfer puncte Clasa Bonus Malus

Transferul clasei BM se aplică doar în cazul persoanelor juridice, potrivit Normei ASF nr. 20 / 2017. În acest sens, sunt necesare mai multe condiții, precum:

 • un vehicul înstrăinat – dacă vei cumpăra un vehicul nou, dar deții deja o mașină, noua achiziție va dobândi clasa B0. Nu este posibil să transferi istoricul de la vehiculul în proprietate la cel nou cumpărat fără vânzarea mașinii vechi;
 • după vânzarea fostei mașini;
 • transferul clasei BM a unei mașini vândute nu se face de la un proprietar la altul;
 • transferul se face la solicitarea proprietarului, de către firma de asigurare. Procesul durează aproximativ 5 zile lucrătoare.

Câte puncte se scad la fiecare daună?

Fiecare incident soldat cu daune conduce la scăderea a doua clase Malus. În cazul în care ai M4 pe RCA, la prima reînnoire pe 12 luni, vei urca la M3.

Pentru și mai multe detalii despre BONUS MALUS și ce presupune, contactează-ne... fără grijă!

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

Fii fără grijă! Ne ocupăm noi de despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA

FaraGrija.ro devine partenerul tău de încredere în cele mai tensionate momente! Contactează-ne și lasă-ne să preluăm noi toate demersurile legate de intermedierea procesului de comunicare cu asiguratorul și de daunele pe care le acoperă asigurarea RCA.

Asigurarea obligatorie auto și aspectele pe care le acoperă RCA nu trebuie să fie un stres suplimentar în viața ta! Indiferent că ești păgubitul sau vinovatul, membrii echipei noastre te pot ajuta să îți soluționezi problema rapid și fără bătăi de cap. 

În cât timp primesc banii de la asigurări?” nu mai este o întrebare al cărei răspuns să îl cauți cu disperare pe internet, la autorități etc. Ne ocupăm noi de toate detaliile și tu vei fi liniștit să beneficiezi de toate drepturile care ți se cuvin în baza contractului RCA.

Iată ce servicii îți punem la dispoziție, pentru a fi sigur că beneficiezi de toate despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA și că faci / primești plata pentru despăgubire RCA în mod corect:

 • notificare daună;
 • consultanță daună;
 • evaluare daună;
 • vehicul la schimb;
 • asistență rutieră;
 • servicii juridice.

O parte dintre serviciile enumerate mai sus pot fi accesate și pentru condiția de vinovat.

Cum funcționează programul FaraGrija.ro ?

Pachetele FaraGrija.ro se achiziționează anterior producerii unei daune, astfel încât să poți beneficia de serviciile necesare în cazul în care ai un accident auto. În caz de daună, contactezi echipa FaraGrija.ro telefonic sau prin email, urmând apoi să fii ghidat pas cu pas în vederea colectării tuturor documentelor și fotografiilor necesare. Ni le trimiți pe email sau whatsapp și gata, dauna va fi notificată de către noi, în locul tău, iar tu vei fi informat cu privire la numărul dosarului și stadiul acestuia, până la finalizarea procesului.

Peste 12.000 de clienți folosesc deja serviciile noastre.

Cumpără #fărăgrijă

și scapă de griji! #FaraGrija

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.