Asigurare internațională tip Carte Verde

Asigurarea internațională tip Carte Verde este un document conex asigurării RCA. Pe baza acestui certificat internațional de asigurare auto, conducătorul / utilizatorul / proprietarul mașinii este asigurat în ceea ce privește răspunderea civilă legată de daunele aduse în cazul producerii unui accident, de către vehiculul în cauză.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Expertiză

Cu 10 ani de experiență în industrie, suntem familiarizați cu nuanțele pieței de asigurări RCA. Înțelegem schimbările legislative și știm cum să adaptăm strategiile pentru a oferi cele mai bune opțiuni de acoperire.

Consultanță

Fiecare client este unic, iar nevoile lor variază. Prin urmare, abordăm fiecare proiect cu o viziune personalizată, asigurându-ne că oferim consultanță adaptată la situația specifică a fiecărui client.

Despăgubirea se face în conformitate cu prevederile legislației statului în care s-a produs accidentul și în care Cartea Verde este valabilă.

Posesorii unei asigurări de tip RCA beneficiază în mod automat și de o asigurare prin Cartea Verde. Ambele certificate au aceeași perioadă de valabilitate.

Documentul de asigurare internațională tip Carte Verde îți oferă libertatea de a călători în afara țării fără grijă! Certificatul acesta are rolul de a te proteja financiar în cazul în care ești implicat într-un accident rutier în străinătate. Polița de asigurare internațională tip Carte Verde acoperă daunele financiare cauzate unor terțe persoane, prin despăgubiri acordate de compania de asigurări.

Cum arată asigurarea internațională tip Carte Verde?

Certificatul Carte Verde, în ciuda numelui, nu mai este verde. Culoarea documentului a fost schimbată începând din 1 august 2020, când a fost emis pentru prima dată pe hârtie albă. În prezent, autoturismele pentru care au fost încheiate polițe de asigurare internațională tip Carte Verde și care provin din alte state membre ale Sistemului Carte Verde pot circula în baza ambelor tipuri de documente: atât a celor printate pe hârtie de culoare verde, cât și a celor pe hârtie albă.

Nevoia acestui document a fost identificată încă din prima parte a secolului trecut și a apărut odată cu răspândirea autoturismelor ca mijloc de transport în rândul populației. Inițial, asigurările acopereau numai accidentele produse pe teritoriul țării de rezidență a autovehiculului, însă a devenit din ce în ce mai clară nevoia unei reglementări la nivel internațional.

În 1947, după încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial, Comisia Economică a consultat guvernele țărilor în cauză pe această temă și a primit răspunsuri favorabile pentru implementarea acestei prevederi. Doi ani mai târziu, în 1949, s-a aprobat recomandarea comisiei și a luat naștere Consiliul Birourilor. Acesta are 14 membri: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Regatul Unit, Suedia și Olanda.

Sistemul Carte Verde a apărut oficial în anul 1953, iar pe parcursul anilor, noi țări au tot aderat la sistem. România a devenit membră a sistemului în anul 1962. Cu toate că este în continuare obligatorie, verificarea Cărții Verzi a fost abolită în 1972. În anul 2005, s-a reluat verificarea certificatului, însă doar într-o anumită măsură. Odată ce România a intrat în Uniunea Europeană, a devenit obligatoriu ca asigurările de tip RCA în țară să fie însoțite de un document Carte Verde.

 Ce este cartea verde a autoturismului / mașinii?

Cartea verde este un certificat internațional de asigurare auto care oferă nu doar șoferului, ci și pasagerilor beneficii și protecție privind prejudiciile suferite în urma unui accident auto.

Prejudiciile pot fi acoperite fie de Cartea Verde a mașinii, fie de către asigurarea realizată pentru celălalt vehicul. Acest lucru se stabilește în funcție de mașina considerată „vinovată” de producerea accidentului.

În cazul în care călătorești cu mașina în străinătate și nu deții Carte Verde, riști sancțiuni conforme cu legislația din țara respectivă. Pe de altă parte, în cazul producerii unui accident, vei fi obligat să suporți costul daunelor produse.

Informații despre cartea verde a mașinii străine

Cartea Verde este valabilă pe teritoriul statelor membre ale Spațiului Economic European. Numărul total al țărilor pentru care se poate încheia acest document este de 47. Cartea Verde poate fi folosită în următoarele țări:

·       Austria;

·       Albania;

·       Andorra;

·       Azerbaidjan;

·       Belgia;

·       Bulgaria;

·       Bosnia și Herțegovina;

·       Belarus;

·       Elveția;

·       Cipru;

·       Cehia;

·       Germania;

·       Danemarca;

·       Spania;

·       Estonia;

·       Franța;

·       Finlanda;

·       Marea Britanie;

·       Grecia;

·       Ungaria;

·       Croația;

·       Italia;

·       Israel;

·       Iran;

·       Irlanda;

·       Islanda;

·       Lichtenstein;

·       Luxemburg;

·       Lituania;

·       Letonia;

·       Malta;

·       Maroc;

·       Moldova;

·       Macedonia;

·       Muntenegru;

·       Norvegia;

·       Olanda;

·       Portugalia;

·       Polonia;

·       Romania;

·       Rusia;

·       Suedia;

·       Serbia;

·       Slovacia;

·       Slovenia;

·       Tunisia;

·       Turcia;

·       Ucraina.

Fiecare dintre statele Spațiului Economic European are dreptul de a verifica șoferii care le tranzitează teritoriul și de a le solicita acestora să facă dovada deținerii acestui tip de asigurare auto.

În cazul în care se circulă cu mașina într-un stat care nu este membru al Spațiului Economic European, dar pentru care Cartea Verde are acoperire, șoferul are obligația de a avea actele asupra lui în format fizic. În multe dintre aceste state, absența certificatului se sancționează cu interzicerea accesului pe respectivul teritoriu. Această interdicție se menține până la încheierea unei asigurări RCA, care să fie emisă de un asigurator care activează pe teritoriul respectivului stat.

Ce este cartea verde auto și cum o utilizezi?

În cazul nefericit în care ești implicat într-un accident rutier în afara granițelor țării, va trebui să parcurgi următorii pași:

·       înmânezi copia asigurării Carte Verde agentului de poliție sosit la locul accidentului;

·       folosești informațiile de pe spatele asigurării Carte Verde pentru a afla adresa și numărul de telefon ale Biroului Național de Asigurare din țara în care te afli;

·       completezi formularul de constatare amiabilă a accidentului.

Cum folosești Cartea Verde în caz de accident, dacă tu ești șoferul vinovat?

În această situație, va trebui să completezi cu grijă datele formularului de Constatare Amiabilă. În anumite state, legislația impune ca autoritățile competente să execute această etapă, așa că atunci va trebui să aștepți sosirea acestora. Apoi, va trebui să oferi celuilalt șofer implicat în accident o copie a documentului tău de asigurare internațională tip Carte Verde. Împreună cu acesta, va trebui să-i pui la dispoziție și copii după: 

·       permis auto;

·       talonul mașinii;

·       certificatul de înmatriculare;

·       alte documente care pot fi necesare pentru soluționarea daunei.

Ultimul pas în acest proces va fi informarea societății care ți-a emis asigurarea și urmarea indicațiilor specialiștilor.

Cum folosești Cartea Verde în caz de accident, dacă ești pasager?

Asigurarea internațională tip Carte Verde oferă despăgubiri în cazul accidentelor nu doar șoferilor păgubiți, ci și pasagerilor. Astfel că, dacă ai fost implicat într-un accident în calitate de pasager, ești protejat împotriva prejudiciilor suferite, oferite fie prin documentul Carte Verde al vehiculului cu care te deplasai, fie prin documentul celeilalte mașini.

Pentru a obține despăgubiri în statutul de pasager al unei mașini implicate într-un accident în altă țară, trebuie doar să contactezi una dintre următoarele instituții:

·       societatea care a emis asigurarea vehiculului responsabil de accident, dacă acesta a fost înmatriculat în altă țară decât cea în care a avut loc nefericitul eveniment;

·       Biroul Național al statului în care a avut loc incidentul, dacă vehiculul responsabil a fost înmatriculat într-o altă țară;

·       BAAR, la revenirea în România, în cazul în care accidentul a avut loc într-o țară membră a Spațiului Economic European, iar vehiculul responsabil a fost înmatriculat într-una dintre aceste țări.

Cum folosești Cartea Verde în caz de accident, dacă ești pieton?

Aceasta este o situație mai aparte și pentru a putea beneficia de despăgubirile oferite de Cartea Verde, vei fi nevoit să obții toate documentele și dovezile privitoare la condițiile în care s-a produs accidentul. Acestea trebuie să ateste atât circumstanțele în care a avut loc incidentul, cât și modalitățile de identificare a mașinii responsabile, prin fotografii sau copii ale actelor.

Următorul pas va fi să te îndrepți către o anumită instituție, raportat la fiecare situație în parte, precum:

·   în cazul în care vehiculul implicat a fost înmatriculat în țara în care a avut loc accidentul, atunci păgubitul va trebui să se adreseze asiguratorului autoturismului sau BAAR, la revenirea în România. Condiția este ca accidentul să se fi produs pe teritoriul unui stat membru al Spațiului Economic European;

·   dacă mașina a fost înmatriculată în altă țară decât cea în care s-a produs accidentul, atunci te vei adresa biroului național din țara în care a avut loc accidentul sau BAAR, la reîntoarcerea în România.

Cartea Verde este un document obligatoriu și util pentru deplasările internaționale. Acesta protejează atât șoferii, cât și pasagerii sau alte persoane care ar putea fi implicate într-un eventual accident.

Pentru și mai multe detalii despre ce este asigurarea internațională tip Carte Verde și alte informații, contactează-ne... fără grijă!

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

100 000+

clienți

Fii fără grijă! Ne ocupăm noi de despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA

FaraGrija.ro devine partenerul tău de încredere în cele mai tensionate momente! Contactează-ne și lasă-ne să preluăm noi toate demersurile legate de intermedierea procesului de comunicare cu asiguratorul și de daunele pe care le acoperă asigurarea RCA.

Asigurarea obligatorie auto și aspectele pe care le acoperă RCA nu trebuie să fie un stres suplimentar în viața ta! Indiferent că ești păgubitul sau vinovatul, membrii echipei noastre te pot ajuta să îți soluționezi problema rapid și fără bătăi de cap. 

În cât timp primesc banii de la asigurări?” nu mai este o întrebare al cărei răspuns să îl cauți cu disperare pe internet, la autorități etc. Ne ocupăm noi de toate detaliile și tu vei fi liniștit să beneficiezi de toate drepturile care ți se cuvin în baza contractului RCA.

Iată ce servicii îți punem la dispoziție, pentru a fi sigur că beneficiezi de toate despăgubirile care se acordă în baza asigurării RCA și că faci / primești plata pentru despăgubire RCA în mod corect:

  • notificare daună;
  • consultanță daună;
  • evaluare daună;
  • vehicul la schimb;
  • asistență rutieră;
  • servicii juridice.

O parte dintre serviciile enumerate mai sus pot fi accesate și pentru condiția de vinovat.

Cum funcționează programul FaraGrija.ro ?

Pachetele FaraGrija.ro se achiziționează anterior producerii unei daune, astfel încât să poți beneficia de serviciile necesare în cazul în care ai un accident auto. În caz de daună, contactezi echipa FaraGrija.ro telefonic sau prin email, urmând apoi să fii ghidat pas cu pas în vederea colectării tuturor documentelor și fotografiilor necesare. Ni le trimiți pe email sau whatsapp și gata, dauna va fi notificată de către noi, în locul tău, iar tu vei fi informat cu privire la numărul dosarului și stadiul acestuia, până la finalizarea procesului.

Peste 12.000 de clienți folosesc deja serviciile noastre.

Cumpără #fărăgrijă

și scapă de griji! #FaraGrija

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.

Fii #FărăGrijă,  
rezolvăm noi daunele auto pentru tine.

Soluții eficiente pentru daunele auto RCA.